Jak se obléknout na trénink Aikido a co si vzít sebou?

Published by mira on

Aikido-gi – cvičební úbor

Na trénincích Aikido se používá cvičební úbor keiko-gi nebo dogi, označení kimono není úplně správné, ale často používané. Často se prodává v provední pro karate nebo pro judo. Karate-gi je slabší a pro tréninky Aikido nevhodné. Judo.gi má pevnější konstrukci a je vhodnější. Ve spocializovaných obchodech lze koupit aikido-gi, je optimalizované pro Aikido, např. má kratší rukávy, což cvičící ocení pro úchopovách technikách nebopro cvičení se zbraněmi.

Aikido-gi, Keiko-gi

Obi – pásek

Pásek je nezbytnou součástí Aikido-gi, obvykle bývá při koupi součástí Aikido-gi. V Aikido se setkáte a používají se jen dvě barvy, bílá a černá. Žákosvké stupně, tzn. do 1. kyu nosí bílý pásek a mistrovské stupně od 1. danu nosí černý pásek.

Obi – pásek

Hakama

Hakama je tradiční „kalhotová suknice“, v aikido se používá černá nebo tmavě modrá. Nosí se obvykle od vyššího stupně pokročilosti, v našem dojo od 3. kyu chlapci a od 4. kyu dívky.

Hakama

Zbraně
Na každém tréniku cvičíme i se zbraněmi. Zbraně, které se učíme ovládat na hodinách Aikido je meč –boken, tyč – jo a nůž – tanto, označení za pomlčkou je japonské označení.